Ramassage des encombrants le 17/04 sur inscription

Vague bleue
A A A

Te ontdekken

Info : Office du Tourisme Le Pays des Hautes Fagnes – Waimes

Rte de Botrange, 133 – 4950  Botrange/WAIMES

tel : 080/ 44 73 00

Rue du Centre, 21/B – 4950 WAIMES

tel : 080/32 98 67

E-mail : tourisme@waimes.be

www.waimes.be

A découvrir

Als het dak van België bedekken De Hoge Venen de gezamenlijke noordelijke delen van de gemeente Waimes.
De bezoekers kunnen op aangegeven paden en verhoogde houten vlonders in de B-Zônes wandelen , behalve wanneer de rode vlag is gehesen.

De Hoge Venen met o.a.. verraderlijke moerassen en specifieke flora strekken zich uit op een hoogvlakte die meer dan 600 meter boven zeeniveau ligt.
Het is een opmerkelijk beschermd natuurgebied, met een oppervlakte van meer dan 4.500 hectare, dat erkend is als officieel natuurreservaat.

Info : www.hautesfagnes.be

Zone C is alleen onder begeleiding van een door staatsbosbeheer erkende gids toegestaan.
Info : +32 ( 0 ) 80/79 90 40-41-42-44-45 of op www.hautesfagnes.be/contacts2.htm

4. Baraque Michel

De Baraque Michel ligt op de grens van 3 gemeentes : Jalhay, Malmedy en Waimes.

Het vormde vroeger de grens tussen het Prinsbisdom Luik in het Noorden en Stavelot – Malmedy in het Zuiden. Tussen Nederland (1815), daarna België (1830), en Pruisen tot in 1919.

Het was het hoogste punt (674 meter) van het land, tot hed werd vervangen door de Signal de Botrange (694 meter), na de annexering van de Oostkantons door België in 1919.

De herberg werd in 1811 gesticht door Michel Schmitz de Herbiester (Jalhay), als schuilplaats voor verdwaalde reizigers. Onder hen was de schoonvader van Henri-Toussaint Fischbach, die uit dankbaarheid in 1830 een kapel met zijn naam oprichtte.

7. Station scientifique Botrange

WEBCAM Mont-Rigi

Tussen de Baraque Michel en de Signal de Botrange ligt het kruispunt tussen de nationale wegen 676 en 68 met de naam van een beroemde Zwitserse berg dichtbij Lucerne.

Naast een herberg, bevindt zich hier het wetenschappelijke station van de Hoge Venen (geleid door de universiteit van Luik) met haar weerstation. Het is een van de vertrekpunten van het wandelpad Fagne de Poleur.

200 meter verder in de richting van Botranfe vindt u een langlauf-piste, beheerd door de Verenigde Skiërs van de Hoge Venen (www.srhf.be)

Signal de Botrange (Photo Estelle Fontaine)Het hoogste punt (694 meter) van België sinds de annexering van de Oostkantons in 1919.

De eerste houten toren, die in het Pruisische tijdperk in 1889 werd opgericht, werd in 1934 vervangen door de huidige toren met een hoogte van 24 meter. Achter de toren bereikt u op de Baltia-heuvel (in 1923 door de Hoge Commissie van de Belgische regering opgericht) de hoogte van 700 meter. Juist daarachter bevinden zich de Tranchot piramide (1806) en een Pruisische mijlpaal (1889).

Tegenover het Signaal bevindt zich het natuurdomein Fagne Wallone.

3. Maison du parc

De permanente en gloednieuwe tentoonstelling Fania geeft jong en oud op een speelse en interactieve wijze een beeld van de diverse aspecten van de Hoge venen.
Buitenactiviteiten zoals geleide wandelingen, huifkarexcursies en tochten met de step
vervolledigen het aanbod van het natuurcentrum.

Naam : La Maison du Parc- Botrange

Tel: +32 (0) 80/44 03 00

Mail : info@botrange.be

Site : www.botrange.be

In het jaar 1882 besluit de Pruisische Staat een spoorbaan aan te leggen om de ijzerfabriek Rothe Erde bij Aken via Luxemburg te verbinden met de Lorraine-mijn.

Eind 1885 wordt het hoogste punt (561 meter) van het baantraject bij Sourbrodt bereikt. Een nieuwe wijk ontstaat rondom het statin, evenals het legerkamp Elsenborn en het domein Rurhof.

Na de 2e wereldoorlog begint de teruggang van het spoorwegverkeer. Dankzij de toeristiche treinverbinding tussen Raeren, Bütgenbach en Trois-Ponts beleeft de Veenbaan een nieuwe opleving, echter na zo’n 10 jaar wordt de verliesgevende exploitatie opgegeven.

Met de nieuwe bestemming in 2013 als RAVeL voor fietsers en wandelaars, wordt de Veenbaan een tweede leven geschonken. In het Verdrag van Versailles (1919) is vastgelegd dat deze slingerende veenbaan eigendom is van België, ook op Duits grondgebied. Zo behoort het station van Monschau toe aan de gemeente Waimes !

Vennbahn afficheVennbahn - Carte intérieure Vennbahn - NL

5. Château de Reinhardstein (Photo Jean-Luc Maron)De middeleeuwse burcht werd 45 jaar geleden heropgebouwd en domineert zoals weleer de Warche-vallei vanop een steile rots. De rijke wapencollecties, uitrustingen, tapijten en meubels maken een bezoek meer dan de moeite waard! Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd, die niet alleen door de toeristen, maar ook door de lokale bewoners gewaardeerd worden.

 

Nom :Le Château de Reinhardstein

Adresse :Reinhardstein - Chemin du Cheneux 50 - 4950 Ovifat/WAIMES

Fax :080/44 69 99

Mail :info@reinhardstein.net

Site : www.reinhardstein.net

6. Barrage de RobertvilleDe stuwdam van Robertville, die gebouwd werd tussen 1923 en 1929, is 54,5 meter hoog en 182 meter lang.

De breedte van de stuwdam aan de voet is 38 meter en aan de bovenzijde 4 meter, met in totaal 57.000 m3 metselwerk. Eén molen en de brug, die de Warche tussen Bruyères en Robertville overbrugt, zijn ten offer gevallen aan de bouw.

De brug is oorspronkelijk gebouwd in het jaar 1860. In de Pruisische tijd heette de brug de ‘’Water Brug’’. Deze in 1928 herbouwde brug, als oeververbinding over het stuwmeer, kreeg later de naam “”Haelen’’, genoemd naar een plaatsje in de buurt van Diest, waar het Belgische leger de Duitse opmars in 1914 terug wist te dringen. Het stuwmeer heeft een oppervlakte van ca 80 hectaren, en een inhoud van bijna 8 miljoen m3 water. (Zie ook Robertville).

Waimes

9.1. Waimes

De naam Waimes verschijnt voor de eerste keer onder de vorm “Vuadeninnas” ( kleine doorwaadbare plaatsen)  verwijzend naar een koninklijke villa , gelegen op de “Via Mansuerisca” (verbinding tussen Maastricht en Trier )  in de tijd van de Karolingen.

Waimes is een knooppunt op een net van 200 km trage wegen, dit  dankzij de uitbouw van de vroegere spoorweglijnen 45 (Trois-Ponts Waimes- Duitsland) en 48, de zogenaamde Vennbaan (Aken-Trois Vierges) .

De recreatiezone van Warchenne met speelplein, tennis, jeu de boules, Oberbayernzaal enz, vormt het ideale vertrekpunt.

Te bezichtigen: de 16° eeuwse kerk, met in Rijnlandse spitsbogenstijl, met dubbel schip, enig in België en bovendien de hoeve “Ol côr” in de wijk Rue.

 

 Sourbrodt

9.2. Monument Pietkin

In 1534 bouwt Johann Sourbroidt een herberg aan de rand van het veen, op het grondgebied van het Hertogdom Luxemburg , maar uitgebaat door de dorpelingen van Robertville, die toebehoorden aan het prinsdom Stavelot-Malmedy.

Zo ontstaat een dorp dat in conflict leeft met zijn gebuur en dit gedurende 222 jaar!

In 1756 bepalen de grenspalen van Maria-Theresia van Oostenrijk hun respectievelijk grondgebied. Sourbrodt kan de turfwinning in het veen blijven voortzetten.

Het monument Pietkin, in de rue de Botrange nabij de oude dorpskerk (met geklasseerd koor), herinnert aan de strijd van de pastoor voor het behoud van de romaanse cultuur tijdens de “Kulturkampf” van de Pruisen.

 

In 1885 komt de Vennbaan er aan en rond het station ontstaat een nieuwe wijk.De beroemde stripauteur Comès wordt er geboren in 1942. In 2014 krijgt hij er een monument, nabij de parking van l’Eau Noire, vertrekpunt van een wandelroute in het veen van Sourbrodt. De route leidt langs het Russisch Kamp, het monument voor de vliegeniers en een oude veenput.

Robertville

9.3. Lac de Robertville

In 1925 begint de bouw van een dam op de Warche om het debiet van de rivier te regelen, om Malmedy van drinkwater te voorzien en om elektriciteit te produceren (centrale van Bévercé).

Het grote stuwmeer dat zo ontstaat maakt van Robertville een trekpleister voor de watersport: je kan er zwemmen, bootje varen, peddelen …). De uitbating gebeurt door het toerismebureau +32(0)80/44 64 75 – www.robertville.be

Bovendien kan men prachtige wandelingen maken langs de oevers van het meer, langs het riviertje “ru du Quarreux” of in de vallei van de Warche.

 Ovifat

9.4. Ovifat

Het hoogste dorp van onze gemeente (600m), alom bekend om zijn alpineskipiste, overvleugelt de vallei van de Warche en van de Bayehon (waterval). Deze valleien zijn geliefd omwille van de wandelingen en VTT-circuits.

Te bezichtigen : het kasteel Reinhardstein ( bezoeken met gids : +32 (0)80/44 68 68 www.reinhardstein.net ), alsook oude stenen gebouwen omgeven door “ avrûles “ (hoge beukenhagen).De bewoners hiervan worden “ baras” (rammen) genoemd ,wat de veronderstelling bevestigt dat Ovifa(t) zou betekenen “Fagnes des Ovins “ (schapen) in tegenstelling met Bosfagne (veen voor runderen ), naam voor een wijk van Sourbrodt waarvan de bewoners “bous” runderen genoemd worden.

 

 Faymonville

Het enige dorp dat nooit tot het Prinsbisdom Stavelot – Malmedy behoord heeft. (maar wel tot het Hertogdom Luxemburg ). Faymonville ontsnapte daardoor aan de , in de 17de eeuw , ingevoerde belastingen in de gemeente Waimes om de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk te steunen,  vandaar dat de inwoners van Faymonville nog altijd de bijnaam “turken “ dragen.

In 1895 ontdekte de Duitse mijningenieur Julius Jung, langs de Warchenne kleine heuveltjes die er op wezen dat er in de Keltische periode daar naar goud gezocht werd. Daarop ontstond een rush van goudzoekers .

In december 1944 werd Faymonville volledig verwoest tijdens het offensief  Von Rundstedt. Alle bewoners waren verplicht te vluchten voor de bombardementen.

Thirimont

9.6. Fromagerie Le Troufleur - Thirimont

Thirimont heeft een prachtig zicht op de vallei van de Amblève die overheerst wordt door het massief van de Hauts Sarts (550m) . In dit massief is een parcours Vita aangelegd. Ten westen hiervan ligt de natuurreserve van de “Ru des Fagnes” ; in Grosbois staat een beeld van O.L.Vrouw van Lourdes in een grot. Dit beeld is opgericht door de parochianen van Waimes onmiddellijk na de tweede wereldoorlog  als dank voor het besparen van  de vernieling van dit dorp tijdens het Von Rundstedt offensief.

 

 Ondenval

9.7. Truite d'Ondenval

Ondenval is het laagst gelegen dorp van de gemeente (415m hoog), en heerlijk gelegen in de diepte van de vallei, waarin de bever zich genesteld heeft, stroomafwaarts van het dorp.Volgens de legende zou de molensteen op het kerkplein uitgehouwen zijn door de “Sotais”, dwergen die wonen in Wolfsbusch op de helling van de Amblève.

Hier dichtbij: de prachtige barbecue in “Faye” en de Ravel ”Vennbahn”Waimes –St Vith;

Outrewarche

Zoals de naam als zegt, is de ligging van dit kleine dorp in de buurt van Robertville, gelegen net voorbij de rivier Warche, komende van Waimes via Gueuzaine en Champagne. Sinds de bouw van de stuwdam in 1925, moet je het meer van Robertville overschrijden om er te geraken. Verschillende oude boerderijen verbergen zich achter een hoge beukenhaag. (“avrûles”)

Champagne

Met zijn traditionele bouw in natuursteen, waaronder de kapel St-Jean Baptiste (1722) en de boerderij Martin, bezit dit dorp vele toeristische trekpleisters (vakantiehuizen, campings en gerenommeerd restaurant). Het lokale leven is zeer actief, mede georganiseerd door de vereniging ‘Li Frontchire Wallone’.

Gueuzaine

Dit kleine dorp bevindt zich langs de route van het leder ‘Voie des Tahot’, langs waar het leder dat gefabriceerd werd in Malmedy vervoerd werd naar de Duitse markten in Frankfurt en Leipzig. Deze route doorkruiste de Via Mansuerisca op het grondgebied‘Tioû” (tilleul). Iets verder vind je nog de kleine kapel St Bernard.

Bruyères

De naam van het dorp vindt zijn oorsprong in het land vlakbij (vandaag bekend onder de naam Moussîre), dat bedekt was met heide; hier start ook de Ru du Poncé. Het kruis (Croix de la Jeunesse) dat zich dicht bij de kapel N-D de Fatima bevindt, en de oude trog (aan de uitgang van het dorp, tegenover de camping) zijn beiden gerestaureerd door de inwoners zelf.

Walk

Rond de prachtige lindeboom – zonder twijfel geplant in 1702 (de datum
waarop de eerste kapel gebouwd werd, en vernield in 1945) – geven de vele gebouwen opgetrokken in steen dit dorp een bijzonder karakter. In de omgeving te bezichtigen: de stuwdam van Robertville, de ‘Nez Napoleon’ – uitzichtpunt over het rotsachtige gebied van Warche, de Tchèssion (vesting uit de Keltische tijd), en ‘la Pierre du Diable’ (op de hoogvlakte van Hockniez).

Libomont

Hangend aan de helling, biedt dit kleine dorp van 127 inwoners prachtige panorama’s van het dorp Waimes en de vallei van Warchenne, waar ‘le Ravel’ kronkelend door de gelijknamige steengroeve loopt.

Steinbach
Dit dorpje, gelegen juist naast Waimes, wordt doorkruist door de “Vennbahn” naar St-Vith en heeft zijn naam gegeven aan het beekje dat stroomt richting Ondenval, alvorens over te gaan in de Amblève. Op de hoogtes vind je het zilveren zandsteen van de steengroeve Bouhaye, dat geslepen of gebeiteld wordt tot bouwstenen.

Remonval

Afgescheiden van Steinbach door de gelijknamige rivier, is dit dorp samen met Libomont het kleinste van de gemeente. Hier bevinden zich enkele imposante gebouwen uit steen, alsook prachtige uitzichten op de vallei.