Onze dorpen
Waimes
De naam Waimes verschijnt voor de eerste keer onder de vorm “Vuadeninnas” ( kleine doorwaadbare plaatsen) verwijzend naar een koninklijke villa , gelegen op de “Via Mansuerisca” (verbinding tussen Maastricht en Trier ) in de tijd van de Karolingen.
Waimes is een knooppunt op een net van 200 km trage wegen, dit dankzij de uitbouw van de vroegere spoorweglijnen 45 (Trois-Ponts Waimes- Duitsland) en 48, de zogenaamde Vennbaan (Aken-Trois Vierges) .
De recreatiezone van Warchenne met speelplein, tennis, jeu de boules, Oberbayernzaal enz, vormt het ideale vertrekpunt.
Te bezichtigen: de 16° eeuwse kerk, met in Rijnlandse spitsbogenstijl, met dubbel schip, enig in België en bovendien de hoeve “Ol côr” in de wijk Rue.
Sourbrodt
In 1534 bouwt Johann Sourbroidt een herberg aan de rand van het veen, op het grondgebied van het Hertogdom Luxemburg , maar uitgebaat door de dorpelingen van Robertville, die toebehoorden aan het prinsdom Stavelot-Malmedy.
Zo ontstaat een dorp dat in conflict leeft met zijn gebuur en dit gedurende 222 jaar!
In 1756 bepalen de grenspalen van Maria-Theresia van Oostenrijk hun respectievelijk grondgebied. Sourbrodt kan de turfwinning in het veen blijven voortzetten.
Het monument Pietkin, in de rue de Botrange nabij de oude dorpskerk (met geklasseerd koor), herinnert aan de strijd van de pastoor voor het behoud van de romaanse cultuur tijdens de “Kulturkampf” van de Pruisen.
In 1885 komt de Vennbaan er aan en rond het station ontstaat een nieuwe wijk.De beroemde stripauteur Comès wordt er geboren in 1942. In 2014 krijgt hij er een monument, nabij de parking van l’Eau Noire, vertrekpunt van een wandelroute in het veen van Sourbrodt. De route leidt langs het Russisch Kamp, het monument voor de vliegeniers en een oude veenput.
Robertville
In 1925 begint de bouw van een dam op de Warche om het debiet van de rivier te regelen, om Malmedy van drinkwater te voorzien en om elektriciteit te produceren (centrale van Bévercé).
Het grote stuwmeer dat zo ontstaat maakt van Robertville een trekpleister voor de watersport: je kan er zwemmen, bootje varen, peddelen …). De uitbating gebeurt door het toerismebureau +32(0)80/44 64 75 – www.robertville.be
Bovendien kan men prachtige wandelingen maken langs de oevers van het meer, langs het riviertje “ru du Quarreux” of in de vallei van de Warche.
Ovifat
Het hoogste dorp van onze gemeente (600m), alom bekend om zijn alpineskipiste, overvleugelt de vallei van de Warche en van de Bayehon (waterval). Deze valleien zijn geliefd omwille van de wandelingen en VTT-circuits.
Te bezichtigen : het kasteel Reinhardstein ( bezoeken met gids : +32 (0)80/44 68 68 www.reinhardstein.net ), alsook oude stenen gebouwen omgeven door “ avrûles “ (hoge beukenhagen).De bewoners hiervan worden “ baras” (rammen) genoemd ,wat de veronderstelling bevestigt dat Ovifa(t) zou betekenen “Fagnes des Ovins “ (schapen) in tegenstelling met Bosfagne (veen voor runderen ), naam voor een wijk van Sourbrodt waarvan de bewoners “bous” runderen genoemd worden.
Faymonville
Het enige dorp dat nooit tot het Prinsbisdom Stavelot – Malmedy behoord heeft. (maar wel tot het Hertogdom Luxemburg ). Faymonville ontsnapte daardoor aan de , in de 17de eeuw , ingevoerde belastingen in de gemeente Waimes om de oorlog tegen het Ottomaanse Rijk te steunen, vandaar dat de inwoners van Faymonville nog altijd de bijnaam “turken “ dragen.
In 1895 ontdekte de Duitse mijningenieur Julius Jung, langs de Warchenne kleine heuveltjes die er op wezen dat er in de Keltische periode daar naar goud gezocht werd. Daarop ontstond een rush van goudzoekers .
In december 1944 werd Faymonville volledig verwoest tijdens het offensief Von Rundstedt. Alle bewoners waren verplicht te vluchten voor de bombardementen.
Thirimont
Thirimont heeft een prachtig zicht op de vallei van de Amblève die overheerst wordt door het massief van de Hauts Sarts (550m) . In dit massief is een parcours Vita aangelegd. Ten westen hiervan ligt de natuurreserve van de “Ru des Fagnes” ; in Grosbois staat een beeld van O.L.Vrouw van Lourdes in een grot. Dit beeld is opgericht door de parochianen van Waimes onmiddellijk na de tweede wereldoorlog als dank voor het besparen van de vernieling van dit dorp tijdens het Von Rundstedt offensief.
Ondenval
Ondenval is het laagst gelegen dorp van de gemeente (415m hoog), en heerlijk gelegen in de diepte van de vallei, waarin de bever zich genesteld heeft, stroomafwaarts van het dorp.Volgens de legende zou de molensteen op het kerkplein uitgehouwen zijn door de “Sotais”, dwergen die wonen in Wolfsbusch op de helling van de Amblève.
Hier dichtbij: de prachtige barbecue in “Faye” en de Ravel ”Vennbahn”Waimes –St Vith;
Outrewarche
Zoals de naam als zegt, is de ligging van dit kleine dorp in de buurt van Robertville, gelegen net voorbij de rivier Warche, komende van Waimes via Gueuzaine en Champagne. Sinds de bouw van de stuwdam in 1925, moet je het meer van Robertville overschrijden om er te geraken. Verschillende oude boerderijen verbergen zich achter een hoge beukenhaag. (“avrûles”)
Champagne
Met zijn traditionele bouw in natuursteen, waaronder de kapel St-Jean Baptiste (1722) en de boerderij Martin, bezit dit dorp vele toeristische trekpleisters (vakantiehuizen, campings en gerenommeerd restaurant). Het lokale leven is zeer actief, mede georganiseerd door de vereniging ‘Li Frontchire Wallone’.
Gueuzaine
Dit kleine dorp bevindt zich langs de route van het leder ‘Voie des Tahot’, langs waar het leder dat gefabriceerd werd in Malmedy vervoerd werd naar de Duitse markten in Frankfurt en Leipzig. Deze route doorkruiste de Via Mansuerisca op het grondgebied‘Tioû” (tilleul). Iets verder vind je nog de kleine kapel St Bernard.
Bruyères
De naam van het dorp vindt zijn oorsprong in het land vlakbij (vandaag bekend onder de naam Moussîre), dat bedekt was met heide; hier start ook de Ru du Poncé. Het kruis (Croix de la Jeunesse) dat zich dicht bij de kapel N-D de Fatima bevindt, en de oude trog (aan de uitgang van het dorp, tegenover de camping) zijn beiden gerestaureerd door de inwoners zelf.
Walk
Rond de prachtige lindeboom – zonder twijfel geplant in 1702 (de datum
waarop de eerste kapel gebouwd werd, en vernield in 1945) – geven de vele gebouwen opgetrokken in steen dit dorp een bijzonder karakter. In de omgeving te bezichtigen: de stuwdam van Robertville, de ‘Nez Napoleon’ – uitzichtpunt over het rotsachtige gebied van Warche, de Tchèssion (vesting uit de Keltische tijd), en ‘la Pierre du Diable’ (op de hoogvlakte van Hockniez).
Libomont
Hangend aan de helling, biedt dit kleine dorp van 127 inwoners prachtige panorama’s van het dorp Waimes en de vallei van Warchenne, waar ‘le Ravel’ kronkelend door de gelijknamige steengroeve loopt.
Steinbach
Dit dorpje, gelegen juist naast Waimes, wordt doorkruist door de “Vennbahn” naar St-Vith en heeft zijn naam gegeven aan het beekje dat stroomt richting Ondenval, alvorens over te gaan in de Amblève. Op de hoogtes vind je het zilveren zandsteen van de steengroeve Bouhaye, dat geslepen of gebeiteld wordt tot bouwstenen.
Remonval
Afgescheiden van Steinbach door de gelijknamige rivier, is dit dorp samen met Libomont het kleinste van de gemeente. Hier bevinden zich enkele imposante gebouwen uit steen, alsook prachtige uitzichten op de vallei.
Prochains événements

Travaux rue Antoine
En savoir plus
mois sans voiture
En savoir plus
𝗔𝗺𝗶𝘀 𝗰𝘆𝗰𝗹𝗶𝘀𝘁𝗲𝘀, 𝗻’𝗼𝘂𝗯𝗹𝗶𝗲𝘇 𝗽𝗮𝘀 𝗟𝗲𝘀 𝗰𝗶𝗺𝗲𝘀 𝗱𝗲 𝗪𝗮𝗶𝗺𝗲𝘀 ! Le jeudi 29 mai Les Cimes de Waimes vous proposent leurs parcours. 𝟭𝟱-𝟯𝟬-𝟱𝟬-𝟲𝟱𝗞𝗺 pour vous faire plaisir Venez vous entrainer dans la région 𝗮𝘃𝗮𝗻𝘁 𝗹𝗲 𝟮𝟵 𝗺𝗮𝗶 Profitez d’un emplacement idéal avec 𝗯𝗶𝗸𝗲 𝘄𝗮𝘀𝗵 & 𝗮𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿 Entre amis ou seul pour ce défi ? Nos gîtes […]
En savoir plus